ViPi Stakeholder Onderzoek – Consolidatie en vergelijkende analyse van de bevindingen

Informatie-en Communicatietechnologie (ICT) biedt potentieel vele mogelijkheden voor de werkgelegenheid voor mensen met een handicap. Echter, uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen met een handicap een gebrek aan opleiding hebben voor zelfs de basiskennis in het gebruik van ICT (Van Isacker & Goranova, 2010; Van Isacker et al., 2009 en 2010, Van Isacker, 2010), en dus ook over hoe ICT-ondersteunende technologieën te gebruiken. Dit kan veel oorzaken hebben en varieert van de slechte toegang tot opleidingslokalen, ontoegankelijk trainingsmateriaal, en gebrek aan kennis van de ondersteunende technologieën onder de trainers zelf. Gezien het feit dat ICT-kennis een belangrijk element is bij het vinden van een baan, moet het verbetern van het niveau van de ICT-vaardigheden bij mensen met een handicap hen in staat stellen om hun kansen om werk te vinden en te behouden in de reguliere arbeidsmarkt te verhogen.

Het ‘Virtueel Portaal voor interactie en ICT-opleidingen voor mensen met een handicap’ (ViPi) project is een initiatief om deze problemen aan te pakken. Het project is gericht op het samenstellen van toegankelijke en flexibele ICT-basisvaardigheden opleidingen, gericht op de specifieke behoeften van mensen met een handicap.

Ook een enquête werd uitgevoerd in de vroege stadia van het project om gegevens over de ICT-opleiding en leeerervaringen van mensen met een handicap te verzamelen. Ook de organisaties die hen vertegenwoordigen, lesgevers en beleidsmakers werden bevraagd. Het rapport bevat de enquête bevindingen met betrekking tot ICT-opleidingen, relevante methodieken, pedagogische aanpak, beschikbaar trainingsmateriaal, enz. Verder bevat het ook een vergelijkende analyse van de verschillende landen die deelnemen in het project (Griekenland, België, Litouwen en het verenigd Koninkrijk. (pdf)